Wednesday, October 25, 2017

1048 : Trip Atjeh with Geng 408 - Day 4

Salam 1Atjeh.

Pagi ni rilek-rilek je sebab dah janji dengan supir-tenden nak kuar pukul 9 eh ke pukul 8. Lupe plak. Malam tadi tanye kat budak hotel tu pasal sarapan, dia kata akan hantar kat bilik dalam pukul 7. Aku tunggu punye tunggu sampai dah kebulo. Last-last turun bawah, dia tanye balik nak makan kat bawah ke kat bilik? Eh budak ni aku jotos kang huhuhuh so akhirnye dihantarlah. Cumanya time tu kitorang dah nak kuar sangat dah. Sobs

adekah ini nasi guri? ye kot. macam cikmak tapi tak lemak. dia bagi 3 bungkus tapi sebab tak sempat, sebungkus ni kitorang share la bertiga

selfie sepam

Hari ni supirnya bernama Bob. Sambil jalan tu dia bagi pendapatlah berdasarkan itinerary yang aku dah send kat dia aritu. Memandangkan perjalanan ke Gunung Gerutee akan amek masa 4 jam (2 jam pegi 2 jam balik), makanya kite drop jelah tempat tu. Lagipun hari ni dah start laa nak ujan, haruslah tak nampak sunset. Oklah kata kitorang.

Tempat pertama kitorang pegi adalah Muzium Tsunami. Letak piclah.


baru kat sini dah meremang bulu roma sebab sepanjang laluan yang gelap ni, ade dipasang bacaan selawat, bergema. huhuhu

gambau sume dah campak kat fb. letak sket2 dah lah.

macam ade captain america dalam tu hmm




simboliknye rasa bergenang airmata sobs





ade tayangan video pasal hari kejadian dan selepasnya

nak senyum pun rasa tak sampai hati so smirk sket lah


tayangan video pengalaman nelayan pada hari kejadian


sebelum

selepas




Lokasi kedua selepas ini adalah Kapal Atas Rumah.



terjumpe lagi acik2 msia kat sini kahkah




tingkat bawah


tingkat atas

hah kantoi nanges dok dengar cite acik tu

cam hawau muka serius ni huhu

Bob dok sembang


beriye acik cite. sayangnye tak cukup duit (ke takde) nak beli buku dia
Dah setel kat situ rasanye yang kitorang ke money changer. Dak Anne dengan Tirah la yang tukau duit, aku tak hehe. Sesambil tu perati keliling, nampak kedai jual brownies kopi Acheh. Hmm bolehlah nanti beli ni bawak balik buat ole2 untuk opis, getus hatiku. Ewah.

Bersambung perjalanan. Kali ni ke Makam Syiah Kuala. Tak masuk pun dalam itinerary tapi dah dia nak bawak, ikut jelah. 


ramai orang masa ni kemain meriah. ade kenduri ke?


oleh kerana sis pakai seluar, makanya diberi kain keranaaaaa nak masuk dalam tu kene pakai kain. kenape? entah.

takleh amek gambo dalam ni katanye. tapi aku tengok ade je orang amek gambo. takleh selfie kot maksud dia

makamnye yang dalam pagar tu
Setel. Pastu marilah kita gi lunch. Tatau nak makan ape, so Bob bawak jelah gi kedai makan ni..

masa kat sini bertemu lagi dengan geng2 msia tadi. tapi sebagai masyita yang eksen, memang takde lah aku pegi tegur2 tanye ke hehe malaslah makcik

tengah korek betik nak buat air

sampai dah!


kat sini ade pulak orang yang ingatkan kitorang ni orang Bandung. ya gitulah yach

rasa dia macam air kelapa aritu, tukau isi je hehe


ade lauk nangka, ikan tuna, kambing, ayam, tu kopok malinja

ni ayam tangkap. tapi version tak potong kecik2

Sambil makan, tengok timing macam dah nice dah kalau nak solat. So dari situ kitorang teruslah ke Masjid Baiturrahman. Masjid ni pun antara masjid yang survive dalam tsunami dulu.

sebelum solat, singgah jap galerinye. sebab satgi dah nak tutup. oklah singgah. cepat cepat

diberi penerangan






#DoneSolat





sumur yang tak pernah kering




Done solat done posing segala, kita ke destinasi seterusnya yakni.. Kapal Apung PLTD. Ayoh nonton gambarnya! Cite pasal tempat ni silelah gugel eh, sis malas nak taip2 ni.






ayoh masuk

bacalah ye



tengok je, tak masuk pun kedai ni









Letih ni so Bob kata jomlah minom kopi. Singgah lah kitorang kat kedai kopi Muharram ni.


aku order kopi susu. tengok kaler je dah tau manis namampos ni, sekali sedut terus kentut manis.
Kat kedai ni ade wifi so syioklah kejap hahahaha! Aku tak beli simkad indon pon, deswai siang tu senyaaaap je. So dari situ, kitorang gerak ke Desa Gurah - nak tengok kubah masjid kat sawah.

Turun je dari kete, terus dikerumuni budak2 jual kicen ke apetah. Alahai dik, akak ni siyes takde duit ni dik huhuhu terus sis lari2 anak ke kubah ni ha.

asalnye kubah masjid ni dari kampung kat belakang gunung sanun. tu kat belakang sanun tu, kat sana tu lah asal dia



dok dengar cite kakak penjaga kubah



bersama kakak penjaga, alamak lupe ape nama dia sobs


Kat tepi2 tu pon ade orang berjual jugak, tapi apelah ertinya kan untuk si pokai macam aku hahaha! Jomlah sambung jalan. Lokasi seterusnya adalah melawat Rumah Aceh yakni rumah Cut Nyak Dhien, pahlawan wanita keturunan Aceh. Macam keturunan bangsawan jugaklah kot. Kalau pompan, depan nama tu ade Cut. Kalau lelaki, Teuku. Alkisah rupanya asal keturunan P Ramlee daripada dorang ni lah. Aaaaaaaaaa patutlah rasa familiar je bile pakcik tu sebut Teuku. Teuku Nyak Puteh.



perigi

besar giler rumah dia, sis suka sangatttt

bilik kemantin









Masa ni dah pukul 5 kot.. so tempat ni pon dah nak tutup, moh la kite ke Pantai Lampuuk sane. Sebelum tu, pegi ke Masjid Rahmatullah. Dekat Lampuuk jugak. Time ni dah start mendung... huhu

satu kampung ni dibangunkan dengan dana yang disalurkan oleh pihak Kerajaan Turki. gitulah citenye. Kampung Msia ade tak? #SisLupaNakTanya

masjid ni pun survive. air tsunami aritu sampai ke kubah tu katanye huhuhu

tak masuk dalam pun sebab segan budak2 tengah ade kelas KAFA hihi


Time ni dah start hujan.. renyai yang lebat tu. Oh btw rumah dak Bob depan masjid ni je, siap ade kedai jual kopi lagi. Dah alang-alang tu, beli kat dia jelah. Jom!

aku beli dua peket je kopi, satu untuk diri sendiri, satu untuk orang lain (yang belum didecide masa ni, sekarang dah bagi orang dah hehe)

selfie dengan kopi mahal
Memandangkan masih hujan, dan kalau ke pantai sekarang pun bukan nampak ape - Bob pun suruh la bini dia buatkan kopi untuk kitorang. Nice!


siap dengan malkis (beskot) lagi

sambil2 sembang pasal trip yang akan datang hahahaha kemain lagi aku. utang tu bayau dulu la masyita!

kemain meriah kaler umah beliau
Dari umah Bob, kitorang terus ke Pantai Lampuuk. Memang tak lah nak ade sunsetnye, tapi takpelah. Amek jelah gambau dah alang-alang sampai kan.. jualan kat tepi2 tu pon takde, dah petang sangat kot? Issokay sis tak lapau pun (plus takde bajet kahkah)




nampak kat tengah tu dah turun ujan





dah jom balik
Masa nak gerak tu dah azan maghrib dah. Dah boleh la nak cari makan (takde kaitan dengan maghrib). Aku sebut pasal mie razali tapi Bob kata tu biase2 je. Dia sajes tempat lain. Ok jelah, malas nak pikir hahaha


selonggok air mineral

walaupun tak brape lapau tapi nak gak alpukat!

tak sure alpukat sini sedap ke or kat Freddies punye lagi sedap

mee goreng daging. tataulah aceh ke tak aceh hehe

Bob candidkan


Banyak sembang dengan Bob ni sebenarnye. Aku pun tataulah apsal tetibe dia sembang pasal jodoh (well obviously sebab kitorang tak kawen lagi la kot kan). Dengar jelah. Hehehe. Setel makan pe sume, dia tanye nak pegi mana lagi? Sopinglah - kata sis. Nak cari fridge meknet dengan makanan asli Atjeh untuk dibawa pulang. Harga takmo mahal2 eh, kata sis memberi amaran lembut.

kene candid lagi

kat kedai Anugrah Souvenir tu lah kitorang soping. beli FM dengan kuih2 sket
Tapi kat sini takdak brownies Aceh. Kene gi tempat lain, harap2 bukaklah kedai tu sebab kat sana kan dalam pukul 10 gituh tutup kedai semua. Alhamdulillah, masih bukak lagi. Let's!

yang ori adelah perasa kopi katanye. aku beli cheese, kak en beli yang kopi. balik msia kitorang tukau sorang separuh hihi


ade jual dendeng Aceh. aku tatau la apsal aku tak beli. yelah selain faktor tak cukup duit tu, kenape tak teringin langsung nak beli? hmmm

ni lah kedainye
Done semua, jomlah balik. Tak sabar nak baring! Kahkah

Balik tu mandi, kemas-kemas sambil belek barang belian.

kopi yang dibeli kat kedai Bob tadi

pisang salai. begitu asap sekali rasa dia

yang ni paling laku kat opis aku. rasa cam biskut raya plus rasa bipang kacang sket

mine

kak en's
Ok jom tido gais!

-bersambungs-